Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete

Tartalombevitel

Alapismeretek

Az új weblap elsődleges célja, hogy a MANTE vezetése közzétehesse saját közleményeit, állásfoglalásait, programjait, valamint minden érdekelt és jogosult (regisztrált) tag és munkatárs egyszerűen használhassa, feltölthesse a saját munkájával kapcsolatos információkat, képeket, dokumentumokat.
Alkalmas a tagok véleményének megjelenítésére hozzászólások formájában.
A használatra vonatkozó további konkrét információkhoz tovább kell olvasni!

A honlap egy szabadon felhasználható, a szerveren futó ún tartalomkezelő rendszert használ (CMS - az angol rövidítésével).
Többféle cms van; ennek a neve DRUPAL.

A módosítások, beállítások és tartalomkezelés szempontjából a tartalomkezelő rendszerben csoportokat lehet beállítani, melyek eltérő jogosultsággal rendelkezhetnek. Szinte alapesetnek tekinthető az alábbi felosztás.

A jogosultsági csoportok:

  • admin(-isztrátor) neki mindent lehet, oldal szerkezetét módosíthatja, törölhet, írhat stb. (De nem fog, mert az admin belépés egyelőre a DEJAHU-nál van, hogy ne történjék valami végzetes hiba a felépítésben, beállításokban, viszont a tartalmak mibenlétét az eredeti honlapén túlmenően nincs jogunk befolyásolni. Persze kezdetben mindenben segítünk.)
  • moderátor az összes tartalmat (mint egy főszerkesztő) szerkesztheti, közzétehet, elrejthet anyagokat, pl. a címlapra való kikerülést is beállíthatja. stb.
  • regisztrált felhasználó Bármilyen anyagát feltöltheti, mely - beállítástól függően - vagy automatikusan, vagy a moderátor jóváhagyásával a neve szerint csoportosítva jelenik meg.
  • látogató mindent megnézhet a honlapon, ami közzé van téve. (Mert lehetnek tartalmak, amelyek a szerveren vannak, de admin vagy moderátor kiveszi a közzétettek közül. Pl. az évenként ismételhető 1%-os felhívásokat.

Az adminisztrátornak nem adunk :), a moderátornak majd az általános használati leírást egészítjük ki a többletjogok felsorolásával.
A látogató nem befolyásolhat semmit, nem írhat, csak kattentgathat.

Admin és moderátor számára a elérhető az általános irodalom és a DRUPAL kézikönyv.

Jelen leírásban viszont segítséget talál az egyszerű
Regisztrált felhasználó

A honlap alján ("lábléc" jobb oldalán) icipici link van "bejelentkezés" felirattal, mely a bejelentkező oldalra visz. Meglévő felhasználó beírja a felhasználónevet, a felhasználónév ablakba, majd a jelszavát.

Regisztrácó:

A bejelentkezés oldalon a fülre kattentás, vagy admin által.
A regisztráció - értelemszerűen - zárt körű. A szabályokat le kell írni (alapítók, alkalmazottak stb.?), célszerű közzétenni, hogy ne kísérletezzenek ezren feleslegesen. Viszont jelszavakat kezelni, beállítani stb. nem akar majd sem admin, sem moderátor. (Csak aktivál vagy nem aktivál a szabályok alapján.) Tehát pl. a szokásos oktatás után mindenki regisztrálhatja magát, mely a jelenlévők esetében azonnal elfogadást nyer. Akit "admin" regisztrál, az erről e-mailt kap. (A tagsági jelentkezési folyamat lehetséges így - még "kitalálás" alatt.)

A tagok, munkatársak bemutatkozását ezután admin szinten módosítjuk úgy, hogy pro forma mindenkinek saját maga lesz a szerzője, mert később az általa létrehozott tartalmakat célirányosan a bemutatkozó-írásban elhelyezett linkről lehet majd elérni.
Aki angolul (németül, franciául, kishwahiliul) is kíván bemutatkozó oldalt szerkeszteni, annak erre szintén lehetősége van, szintén a saját bemutatkozásánál megjelentethető, a nyelvre utaló zászlócskával - mint linkkel - elérhető külön oldalon.
Jelzem, hogy ezt elvileg minden felhasználó maga is el tudhatja végezni(egy mintát írunk rá a használati utasításban, segítünk), mert az eredetieken túlmenő anyagok feltöltése nem része az alapmegbízásnak.

Tartalmak feltöltése:

- Regisztrált felhasználó belép (felhasználónév + jelszó)
- Elfelejtett jelszó esetén a rendszer e-mailt küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
- belépés után egy másik "smink" lép érvénybe, melyben megjelenik egy menüsor a képernyő felső részén. Ennek tanulmányozásával képet alkothatunk, hogy mit tehet a regisztrált felhasználó.
Láthatjuk nem sokat, mert a megjelenő menüsorban csak a
"tartalomkezelés" menüpontban találhat valamit, mégpedig
"tartalom beküldése", s az tartalomtípusok közül az "írás", és a "tag bemutatás", majd később a "publikáció" a használandó.
A "tag bemutatás" szorul kis magyarázatra; és javasolt megnézni a meglévőket. Kell hozzá egy (arc)kép, amelyet az erre szolgáló mezőben az e-mail-ek mellékletéhez hasonlóan "betallózunk" és töltünk fel. A továbbiak, mint az alábbi példában.
A példánk most itt legyen az

Írás létrehozása

A megjelenő tartalom-beküldési oldalon kötelezően kitöltendő az írás címe és (célszerű) valamit írni az írás "Törzs" című ablakába. Mondjuk bemásolunk egy előre megírt oldalt egy txt vagy doc file-ból. Ilyenkor nyugodtan elronthatjuk a tartalomfeltöltést, nem vész el esetleg több órai munkánk. Most a gyakorláshoz ajánlott így, de a gyakorlat is lehet ez.
Az írás ablaka felett van a lehetőség: a bevezető elválasztása a kurzorpozíciónál.
Ezt használva szöveg eleje - mint bevezető - megjelenik, s megjelenik alatta egy "tovább" felirat, melyre kattintva a látogató számára az egész olvasható lesz.
Megjegyzendő, hogy a tartalom formai elemeit a használható html tag-ek (mondjuk, hogy utasítások) határozzák meg, melyek alkalmazásához valamelyes gyakorlat szükséges. A DRUPAL által használt, illetve kínált lehetőségeket a "Szerkesztési tippek" menüpont alatt találjuk, amely menüpontként is csak belépés után jelenik meg. (Értelemszerűen, hiszen a látogatónak erre nincs szükséges.)

A tartalmak rendezése - menüpontok

Közbe kell vetni pár szót a taxonomiáról. A taxonomia az osztályozás tudománya. (a görög ταξινομία (taxinomia) és a taxis = rend és nomos = törvény) Ld.: Wikipedia
Esetünkben szótárak, s abban rögzített kifejezések szerint osztályozzuk a tartalmakat. Egyes menüpontok szótárakra épülnek (épülhetnének kifejezésekre is, sőt 1-1 írásnak lehet külön menüpontja, pl. a hírlevelek). Azaz: ha a segítség szótárból választunk bármely kifejezést, akkor az írás a "Segítség" menüpontból érhető el. Ha két szótárból választunk, mindkét menüpont alatt elérhető. Pl. ennek az írásnak két ilyen "címkéje" van (amikor megjelenik az írás fölött, akkor már így nevezik inkább), ami ráadásul azonos. De egyik az "aktualitások" taxonómia-könyvtárból, a másik a "segítség"-ből származik. Így mindkét menüpontban megjelenik az írás! Kivéve, ha moderátor vagy adminisztrátor elküldi a címlapra, mert akkor menüpont választás nélkül is megjelenik, azaz három helyen! :)

A szótárak, kifejezések, az azok szerinti rendezés majd bővíthető az élet igényei szerint akkor, ha a felhasználók elegendő ötletet, igényt és önerőt gyűjtenek össze valamennyi webfejlesztői beavatkozáshoz.

Írás beküldése

Az írás sorsa a szerkesztő/beviteli ablak alatt található "Mentés" - "Előnézet" - "Törlés" gombokkal rögzíthető. Illetve az előnézettel még csak megtekintésre, a törléssel pedig a süllyesztőben. Ha a "Mentést" választjuk, akkor az írás rögzül az adatbázisban, és nem követhetünk el olyan hibát, mint "előnézet"-ben, hogy pl. véletlenül elnavigálunk szerkesztés közben a böngészővel. A "Mentés" után visszatérhetünk a szerkesztéshez, akár másnap is. Utóbbi esetben, azaz, ha nem véglegesítettük a szöveget, akkor a közzétételi beállításoknál vegyük ki a jelölést a "közzétett" négyzetből.
Megjegyzés:
Amennyiben a Vezetés úgy dönt, hogy ne jelenjenek meg automatikusan írások, akkor minimálisan moderátori elfogadás kell a közzétételhez, s a "mezei" regisztrált felhasználó számára közzétételi beállításokban nem jelenik meg e lehetőség. Viszont akkor szigorúan csak előnézettel ellenőrizhetjük a megjelenést, mert esetleg nem férünk hozzá az elküldött íráshoz! (Ehhez - ugye - korábban tanácsoltam az előre - notepad-ben - megírt szöveget, melyet csak bemásolunk a beviteli ablakba.)

A szerkesztőablak és a fő gombok közötti lehetőségek:
- beviteli forma
- Verzió információ
- Hozzászólás beállítások
- Csatolmányok
- Szerzői információk
- Közzétételei beállítások

Ezeket szisztematikusan fel kell fedezni; mindegyikhez tartozik súgó szöveg.

Ezzel megismerkedtünk az egyszerű írás bevitelei lehetőségével. Jelezném, hogy programismertetőket, műsorokat, rendezvények leírását lehet bevinni közvetlenül, de ha valami különlegesen nyomtatandó dologról van szó, csatolmányként ajánlott feltölteni.
Vigyázzunk!
Ne töltsünk fel megengedettnél nagyobb csatolmányokat!
Vegyük figyelembe, hogy a keresők szöveges állományban keresnek, ezért a feltöltött anyagok pdf típusúak legyenek. (*.doc-ot nem lehet feltölteni!)

Aktualitások menüpont:
Az aktualitások alá rendeződik minden olyan tartalom, melynek a kategóriáját a (taxonomia) aktualitások szótárból választottuk. Pl. a nyolcosztályos gimnázium is oda megy vissza, ha levesszük kiemelt "főoldalra" jelzését. Most az adminisztrátori drótagy által létrehozott, az oktatás nevelés témakörét érintő, csak valamelyest releváns kifejezések vannak beletöltve.

Folytatása következik. 09.08.21.
V2.0 - módosítás 09.09.23.
[Lippai Mihály]